LÁTVÁNYOSSÁGOK NEVEZETESSÉGEK
TAPOLCA ÉS KÖRNYÉKE

TAPOLCA LÁTNIVALÓI

FEDEZD FEL A VÁROST

Image
EREDET

Tapolca és nevezetességei

Tapolca a Balatontól 14 km-re a róla elnevezett medencében fekszik. Szláv eredetű neve (Toplica) melegvizet, hévizet jelent.

A városban és környékén számos turisztikai látványosság található:

Romkert: A Templom-dombon található, Tapolca egykori központja. Itt található a középkori eredetű vár fala és a hajdani kapu előtti farkasverem.

Iskolamúzeum: A Dunántúl legnagyobb iskolatörténeti gyűjteményét őrzi. A volt kántorházból lett kialakítva. Az eredetileg is iskolaként szolgáló tanterem a századelő óráit idézi.

Malom-tó Tapolca
Malom-tó Tapolca
TERMÉSZETI KINCSEK

TAVASBARLANG

Tavasbarlang: Tapolca legfőbb nevezetessége, közép Európában egyedülálló látványosság. 1902-ben kútásás során fedezték fel. Háromszíntű barlangrendszer, melynek egy részét 19°C-os víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. Különleges klímája az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésekben nyújt enyhülést.

Malom-tó: A város romantikus, mediterrán hangulatú része. Az itt fakadó meleg források vizét tóvá duzzasztották, és vele malmot hajtattak. A tavon található víziszínpadon kerül megrendezésre évente, a tapolcai nyár rendezvénysorozat.

Termálstrand: A városi strandon a 38°C-os kalcium- magnézium-hidrokarbonátos, szulfát tartalmú termálvíz, mozgásszervi betegségekre ajánlott.


A KÖRNYÉK LÁTNIVALÓI

FEDEZD FEL A TAPOLCAI MEDENCÉT

Image
VULKANIKUS KÖRNYEZET

A környék nevezetességei

Tapolca-Diszel: Itt található az Első Magyar Látványtár, melyet egy régi vízimalomból alakítottak ki.

Csobánc hegy: tetején látható Csobánc várának romjai. Gyönyörű kilátást nyújt a Tapolcai-medencére.

Szent György-hegy: A 415 m magas Szent György-hegy mind természeti, mind műemléki látnivalókban rendkívül gazdag. Bazaltorgonái világhírűek.

Badacsony: Bazársor, éttermek, borkóstolók sora található a meredek oldalon amíg el nem érjük a Kisfaludy-házat, ami egykor a költő otthona, ma pedig étterem melynek tornácáról lenyűgöző a kilátás.

Vulkanikus hegy a Badacsony
Balatongyörök Szép kilátó
TERMÉSZETI KINCSEK

BALATON

A Balaton Tapolcától 14 km-re található, mind autóval, mind pedig vonattal és busszal könnyen elérhető.

"Magyar tenger"-nek is szokták nevezni, mely 595 km2 -es vízfelületével Magyarország és Közép Európa legnagyobb tava. Különösen kedveltté gyorsan felmelegedő vize teszi. Színe hullámzástól és tükröződéstől függően szürkéskék, illetve zöld. Erősen fagyos hideg teleken befagy, a vize ekkor téli sportokra korcsolyázásra is alkalmas.

Szigliget: A Balaton egyedi hangulatú települése. A várhegyen az 1702-ben felrobbantott XIII. századi szigligeti vár romjaitól gyönyörű kilátás nyílik.

Balatongyörök: Itt egyedüli panorámában gyönyörködhetnek a túristák, a méltán híres Szépkilátóból.

TERMÁLVÍZ

Hévíz és környéke nevezetességei

Hévíz: Itt található a világ második legnagyobb meleg vizű tava. Két forrás táplálja, így 38,3 °C-os vízként kerül a felszínre. Gyógyvize és gyógyiszapja mozgásszervi bántalmak, reumás, gyulladásos és izületi betegségek gyógyítására alkalmas. A fürdőkúrához azonban előzetes orvosi vizsgálat mindenképpen javasolt.

Keszthely: Tapolcától 20 km-re található. A Balaton-part legnagyobb és legrégebbi települései közé tartozik. Itt található az ország harmadik legnagyobb kastélya a Festetics-kastély.

A Balaton Múzeumban együtt látható minden amit a Balatonról tudni érdemes.

Egyéb Múzeumok: Bacchus Bormúzeum, Babamúzeum, "Csiga Parlament", Kínzómúzeum, Marcipán Múzeum, Hungaricum Borház Bor- és Kádármúzeum.

Hévíz